Com Center
Image default
Business / Marketing and Advertising

Dakbedekking op een hellend dak

In Nederland zien we tegenwoordig dat bij nieuwbouw steeds meer een hellend dak wordt gebruikt. Vroeger werden er voornamelijk huizen gebouwd met platte daken, maar de afgelopen jaren is het hellende dak meer favoriet geworden bij de meeste aannemers. Op hellende daken kan je namelijk makkelijker zonnepanelen plaatsen en zonnepanelen hebben meer effect op hellende daken. Hellende daken kan je op verschillende manier bedekken. De verschillende materialen die gebruikt worden lees je hieronder.

Een van de meest voorkomende vorm van dakbedekking is het bedekken met behulp van dakpannen. Er bestaan drie soorten dakpannen; leien, beton en klei. Eeuwenlang al wordt er gebruikt gemaakt van kleien dakpakken. Deze dakpannen worden gemaakt door klei op een hoge temperatuur te bakken. Met bepaalde temperaturen kan aan het klei een bepaalde kleur worden gegeven. Keramische dakpannen zijn het beste, deze gaan wel mee tot zo’n 100 jaar. Betonnen dakpannen worden gemaakt met zeer grote afmetingen. Als je een goedkoop dak wilt hebben dan moet je voor dit soort dakpannen gaan. Beton is heel goedkoop en een stevig materiaal. Door de verschillende weersomstandigheden zal beton na verloop van tijd wel vervangen moet worden. Dit duurt ongeveer 30 jaar. Leien dakpannen geven daken een natuurlijke uitstraling. Lei is namelijk een natuursteen waardoor het een prachtige en unieke uitstraling krijgt. De gemiddelde levensduur van een leien dak is ongeveer 40 jaar.

Een andere vorm van dakbedekking met een natuurlijke uitstraling is riet. Rieten daken waren vroeger de goedkoopste vorm van rietbedekking. Tegenwoordig is een rietendak juist een van de duurste vormen van dakbedekking. Dit komt omdat rietdekker zijn een bijna uitgestorven ambacht is. Er zijn steeds minder rietdekkers in Nederland en dat heeft twee gevolgen. Het wordt niet doorgegeven en omdat er minder rietdekkers zijn wordt de prijs voor een rieten dak steeds hoger. Dit is dus een neerwaarts spiraal.

https://www.rietwerk.nl/